Wady i zalety blatu z kamienia w kuchni

Dodaj komentarz

Blat jest niezastąpionym elementem wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu możliwe jest komfortowe przygotowywanie posiłków. Z tego względu każdy blat kuchenny powinien być odporny na różnego rodzaju zabrudzenia oraz w jak największym stopniu wytrzymały. Poza funkcją praktyczną powinien on jednak pełnić również funkcję estetyczną. Nic natomiast nie zrealizuje jej lepiej, niż blaty wykonane z kamienia. Są one estetyczne, stylowe i funkcjonalne. Jakie jeszcze zalety oraz wady ma kamienny blat kuchenny?

Rodzaje kamiennych blatów kuchennych

Zakup blatu do kuchni oznacza konieczność dokonania wyboru pomiędzy wieloma rodzajami tego samego produktu, które są dostępne na rynku. Jak się okazuje, zdecydowana większość klientów decyduje się współcześnie na blaty granitowe. Granit to materiał, który doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. A wszystko to dzięki wyjątkowym właściwościom, jak np. odporność na wysoką temperaturę czy zarysowania. Blaty wykonane z marmuru cechują się również wyjątkowym stylem i elegancją. Warto jednak je zaimpregnować, gdyż marmur jest nieco mniej odporny na pojawianie się różnego rodzaju zabrudzeń i niewielkich uszkodzeń, powstających na skutek codziennego użytkowania.

Materiałem, z którego wykonywane są blaty kamienne Szczecin, to nie tylko marmur czy granit, ale również i kwarcyt. Pomimo tego, że blaty te cechują się podobnymi właściwościami, co marmur, są one zdecydowanie rzadziej wybierane, na co wpływa przede wszystkim ich cena. Na rynku dostępne są również blaty konglomeratowe, powstające w wyniku połączenia kwarcu i żywicy. To niezwykle ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza że wykorzystanie odpowiednich pigmentów pozwala nadać mu wyjątkowego charakteru. Ci, którzy woleliby nieco zaoszczędzić, mogą wybrać materiały imitujące kamień, które cechują się podobną estetyką, choć ich cena jest zdecydowanie niższa.

Dlaczego warto wybrać blaty kuchenne z kamienia?

Główną zaletą kamiennych blatów kuchennych jest ich odporność na różne uszkodzenia. Jest to szczególnie ważne w kuchni, gdzie do przyrządzania potraw wykorzystywane są ostre narzędzia. Kamień jest również odporny na wysoką temperaturę i ogień. Dzięki temu nie ma tutaj znaczenia jego odległość od kuchenek i pieców. Blaty kamienne są także wyjątkowo higieniczne, a utrzymanie ich w czystości nie wymaga sporego zaangażowania. Co więcej, tego rodzaju blaty nie stają się z pewnością siedliskiem groźnych dla zdrowia bakterii. Wszystko przez dużą odporność na wilgoć, dzięki czemu ich powierzchnie również nie pęcznieją i nie niszczą się.

Wady blatów kuchennych, wykonanych z kamienia

Największą wadą blatów, które wykonane są z kamienia, jest ich spora waga. Kamienny blat jest znacznie cięższy, niż jego odpowiedniki, wykonane z innych materiałów. To z kolei determinuje konieczność zakupu solidnych szafek, które sprostają utrzymaniu tak sporego ciężaru. Kamień wymaga również odpowiedniej impregnacji. Bez tego jego odporność na zabrudzenia będzie stopniowo malała. Impregnacja pokryje blat warstwą ochronną, dzięki czemu zachowa on swoją funkcjonalność. Blaty z kamienia muszą być zamawiane w firmach, które profesjonalnie zajmują się produkcją tego typu elementów wyposażenia kuchni. Przycinanie ich samodzielnie w zasadzie nie jest możliwe. To z kolei generuje dodatkowe koszty, podnosząc cenę i tak drogiego już produktu. Niemniej jednak w tym przypadku cena idzie w parze z jakością, co znajdzie odzwierciedlenie w trakcie codziennego użytkowania.

 

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież